1. spadestik

  • 0
  • november 22, 2016

En varm by får nyt look

Bestyrelsen i Grenaa Varmeværk har i novemberkulden sat kursen mod en lun og CO2 neutral fremtid. Et spadestik i den novemberkolde jord markerede fredag 11. november starten på byggeriet af Grenaas nye varmeanlæg. Ved udgangen af 2017 forventer Grenaa Varmeværk A.m.b.A at sende ny, billigere og mere miljøvenlig varme ud til brugerne.
Verdos iøjnefaldende bygning og 80 meter høje skorsten og forbrændingsanlæggets 50 meter høje skorsten samt bygningen rives ned – og erstattes af en ikke så iøjnefaldende 20 meter høj nybygning og en 55 meter høj skorsten.

Klar næste vinter

Denne vinter bliver efter planen den sidste, hvor Grenaa Kraftvarmeværk leverer 60 % af varmen, Grenaa Forbrænding 35 % og varmeværkets solvarmeanlæg 5 %.Næste vinter skal det nye varmeanlæg og solvarmeanlægget stå for varmeforsyningen, og indenfor en overskuelig fremtid forventes et nyt biogasanlæg også at bidrage til varmen. ”Biogasanlægget vil gøre det muligt i visse perioder at lukke helt ned for varmen i det nye, flisfyrede varmeanlæg,” fortæller direktør i Grenaa Varmeværk, Søren Gertsen. Det nye varmeanlæg skal udelukkende fyre med skovflis, og som yderligere et bidrag til miljøet, kommer cirka halvdelen af flisen fra Djursland – og skal derfor ikke længere transporteres væk fra området. Det vil være muligt at supplere med 10-15 % have-/park affald. ”På grund af beliggenheden tæt ved havnen har vi fået lovning på at kunne handle flis andre steder til under markedsprisen, og Grenaa kan se frem til både en CO2 neutral fremtid – og 10-15 % billigere varme.” Søren Gertsen siger, at varmeværket ser den kommende omfartsvej til havnen som et stort plus, da den gør det meget nemmere at drive anlægget. Det nye varmeanlæg koster 165 mio. kroner, og da Norddjurs Kommune har stillet kommunegaranti for hele beløbet, kan anlægget finansieres med et billigt og fast forrentet lån.

Lokale håndværkere

Murerfirmaet Rasmus Jakobsen A/S fra Grenaa kan med et bud på 41 mio. kroner glæde sig over at stå for byggeriet. ”Vi er rigtig glade for, at opgaven løses af et lokalt firma – og for at der udelukkende bruges lokal arbejdskraft fra Djursland. Det varmer også på beskæftigelsesområdet.” Varmeanlægget skal også bygges efter lokale tegninger – lavet af Arkikon. Lukningen af Grenaa Forbrænding trækker efter ibrugtagningen dog lidt i den forkerte retning, da der ikke er beskæftigelse til alle nuværende til ansatte. Én går på pension, nogle på efterløn – og tre får job på det nye anlæg. Der blev inden det første spadestik ansat en ny maskinmester, som skal følge byggeriet. Det nye anlæg kan drives af fire personer. ”Fremtiden er sikret mange år frem, og det er ikke umuligt, at endnu flere kan få glæde af den lave pris. Vi er i hvert fald klar til dialog, hvis byer indenfor en radius af 10-15 km har/får lyst til en snak om mulighederne.” Inden spaderne blev stukket i jorden for at markere starten på byggeriet, bød Søren Gertsen de fremmødte velkommen, mens der var taler af borgmester Jan Petersen og formand for varmeværkets bestyrelse, Kent Soelberg. ”Jeg er helt sikker på, at de lokale håndværkere nok skal sørge for godt håndværk og god kvalitet. De får jo også selv fornøjelse af resultatet,” sagde Kent Soelberg, inden spaderne kom i jorden – og pølsevognen åbnede.